7 november 2010

Behöver redaktionerna en policy för sociala medier?

Som journalist ska du vara opartisk och någorlunda objektiv. Du ska uppträda professionellt och aldrig (inte ens privat) på ett sätt som komprometterar dig själv, journalistkåren eller din arbetsgivare. Du ska dessutom vara lojal mot din arbetsgivare. I den bästa av världar ska ingen kunna ifrågasätta din lojalitet eller vem din uppdragsgivare egentligen är.
     När jag började i journalistyrket för x antal år sedan kändes det här rätt så självklart, och det vara sällan jag (eller mina kollegor) ställdes inför situationer som krävde särskilt mycket betänketid. Gränsen mellan våra privata och våra professionella jag var för det mesta solklar.


Så är det inte längre. Dels ställer en allt tuffare arbetsmarknad till det; för att få mat på bordet kan det krävas att du är journalist ena dagen, medietränare nästa och copywriter framåt helgen. Dels skapar de sociala medierna helt nya förutsättningar.


Självklart har man som journalist rätt att blogga (eller twittra, och vara aktiv på Facebook). Man kan välja att skriva om det privata eller välja en mer professionell inriktning. Men ibland blir det problem. Kan man "fortsätta" artiklarna eller inslagen i sin privata blogg, och avslöja nya detaljer där? Kan man skvallra? Kan man ventilera åsikter om de man skriver om? Eller om kollegor eller arbetsgivare?
     Enligt de normer som än så länge råder i bloggvärlden (eller kanske snarare inte råder) så är svaret "ja". Yrkesetiken säger "nej".
     Jag har sett exempel på skrivande journalister som i sina privata bloggar talar om både att de är journalister och på vilken redaktion de jobbar, och som i bloggen talar om vad de egentligen tycker och tänker om människor de skrivit mer neutralt om i tidningen. Eller vem som luktade sprit, eller vilken kändis som tafsar på kvinnor när han kommer åt. Ett sådant beteende (den bloggande journalistens, alltså) skadar såväl den egna redaktionen som förtroendet för journalistiken i stort. Svenska folkets förtroende för nyhetsmedierna sjunker, och det finns ingen anledning att snabba på den processen ytterligare.


Så hur göra? Få redaktioner har än så länge uttalade policyregler för de anställdas aktiviteter i sociala medier. Men sådana regler behövs – som stöd för de anställda, och som ett instrument för redaktionen att fundera igenom konsekvenserna av det nya medielandskapet. 
     BBC:s nyligen uppdaterade riktlinjer ger en bra utgångspunkt: Tänk på vad du gör, var noga med att tala om att det är du och inte din arbetsgivare som uttrycker åsikter, och prata gärna med din närmaste chef om vad du gör. Det kan väl inte vara så svårt?

Inga kommentarer: