6 april 2016

Journalister gillar sociala medier – utnyttja det!

Ibland är det väldigt nyttigt att titta på saker från ett annat håll. Jag pratar gärna om hur journalister kan utnyttja sociala medier som en del i sin omvärldsbevakning, till exempel genom att lägga upp bevakningsområdet i prydliga listor i en Twitterhanterare som Tweetdeck. Det är kanske inte så förvånande att de som arbetar med marknadsföring lägger upp motsvarande listor över de journalister som kan tänkas vara intresserade att skriva om ens område eller produkter? Eller att det går att anpassa sig till journalistikens sociala medier-logik för att ha större chans att få press?

Jeremy Porter som skriver på bloggen Journalistics har läst Cisions årliga State of the Media Report, och sammanfattar råden till marknadsförare som vill ha press i nio punkter (men jag kanske spetsar dem ytterligare lite):
  • Berätta med bilder, det gillar den nya tidens multimediajournalister för då blir jobbet enklare för dem.
  • Se till att ditt innehåll (framför allt pressbilder etc) är mobilanpassat, och levererera gärna innehåll som är anpassat för flera olika plattformar.
  • Använd sociala medier för att nätverka med journalister (min anmärkning: journalisterna använder trots allt sociala medier för att hålla koll på bevakningsområdet). Twitter är mest effektivt för detta: Lägg upp redaktioner och journalister på hemliga/privata listor, och följ de här listorna i kolumner i t ex Tweetdeck (sådana som skrivit om dig/din produkt tidigare kan du lägga i en offentlig lista om du vill). Gör sökningar på relevanta nyckelord och hashtaggar, och lägg de sökningarna i andra kolumner. Fundera lite extra på vilka sociala medier-kanaler de journalister du helst vill nå verkar använda mest – och när – och använd de kanalerna för att ta kontakt. Och använd Twitter själv också så att du lär dig verktyget ordentligt.
  • Använd sociala medier för att berätta om dina nyheter själv, på ditt sätt (min anmärkning: journalister skriver hellre om sådant de hittar själva än sådant som kommer i pressmeddelanden)
  • Försök utnyttja att journalister är väldigt förtjusta i social medier (min anmärkning: redaktionerna har krympande resurser, och research på sociala medier ger bra utdelning i förhållande till arbetsinsats).
  • Kom ihåg att de flesta journalister är lite skeptiska till marknadsföring och PR-folk. 
  • Det lönar sig fortfarande att skriva pressmeddelanden.
  • Det lönar sig definitivt att skicka epost.
  • Försök anpassa till hur journalister jobbar: Försök hitta redaktioner och journalister som bevakar just ”ditt” område, vinkla efter deras specifika bevakningsområde, se till att vara tillgänglig för att svara på frågor, och dela deras färdiga artikel (eller vad det nu blir) när det är publicerat.
Fotnot: Är du journalist: Tänk på att marknadsförare, PR-folk, lobbyister, opinionsbildare och andra vet att du använder sociala medier för omvärldsbevakning och research, och att de faktiskt använder den kunskapen.

2 kommentarer:

SKRIVDIVAN sa...

Intressant information. Jag visste inte att Twitter fortfarande är lika aktuellt! (kanske för att jag gav upp Twitter innan jag riktigt lärt mig andvända kanalen). Jag förstod aldrig hur man skaffar följare, det blev mest ett twittrande eko från mina tweets!

Ulrika Hedman sa...

Det finns ett par knep för att få följare. Det första är att följa andra! Välj sådana som du själv tycker är intressanta, och sådana som verkar inom samma bransch. Då följer många tillbaka. Steg två: Titta i de här personernas listor, och vilka de följer och som följer dem. Följ (och bli följd). Sedan gäller det "bara" att vara en sådan person som andra vill följa – vara lagom personlig, posta relevant innehåll etc. Och att faktiskt våga lägga sig i diskussioner och visa att man finns. Men tröskeln innan man känner att Twitter är meningsfullt är ganska hög, jag håller med om det, och jag känner många som helt enkelt gett upp.