24 november 2010

Hantverksstatus för HB2

Ibland blir jag bara så glad. Glad över att det fortfarande uppenbarligen finns människor som förmår uppskatta det goda hantverket och är beredda att ägna tid, kraft och yrkesmässig heder åt något så i förstone simpelt som konsten att vässa en blyertspenna.
     Jo, du läste rätt. Konsten att vässa en blyertspenna. David Rees i Beacon, NY, har specialiserat sig på just det. Egentligen är han serietecknare. När han fick lära sig hur han skulle vässa sina blyerstpennor på ett fackmässigt sätt upptäckte han hur roligt det var, berättar han för The Observer. Så nu vässar han pennor. 12 dollar kostar det, men då får man visst ett certifikat också. På ganska kort tid har han haft över hundra kunder, spridda över världen.
     Att beställa en pennvässning från David Rees är väl ungefär lite som att vaska champagne (gör man det fortfarande?) eller slänga en Alexa från Mulberry över axeln. Många gör det bara för att visa att de kan. Men så låt dem göra det, då. Under tiden sitter nämligen en serietecknare i USA och njuter av att kunna ägna sig åt ett verkligt hantverk.

Inga kommentarer: