3 februari 2013

Min blogg behöver inte publicera allas åsikter

Jag har ändrat bloggens inställningar för kommentarer. Igen.
     Det här är ingen blogg som lockar till sig särskilt många kommentarer. Här förs sällan en initierad debatt, och det är sällan någon delar med sig av intressanta iakttagelser. Men det händer. Och därför tycker jag det är viktigt och riktigt att det ska gå att kommentera på min blogg.
     Den "stora" debatten om det jag skriver sker på andra håll.

Det finns dock en baksida. Även om jag normalt sett flyger långt under trollens radar, så skriver jag ibland om sådant som drar till sig uppmärksamhet från folk som varken förmår diskutera nyanserat eller hålla sig till sak.
     Den typen om kommentarer tycker jag inte att jag har någon som helst anledning att publicera på min blogg. Det handlar inte om censur eller någon brist på respekt för yttrandefriheten från min sida – de får tycka vad de vill, men göra det någon annanstans.

Jag har haft lite olika tekniska inställningar för kommentarer genom åren. Den senaste tiden har jag inte tillåtit anonyma kommentarer, samtidigt som jag också förhandsmodererat. Nu ändrar jag, så att bara förhandsmodereringen är kvar. Vill man slippa igenom den så gäller det att hålla sig till de regler för kommentarer som jag listar i vänsterspalten.

Samma problem med kommentarsfälten – men i betydligt högre skala – har landets dagstidningar med sina artikelkommentarer. I och med att kommentarsfälten allt oftare utsätts för organiserat hatkommenterande skärper många kraven.
     Det är helt rätt. Det finns ingen som helst rättighet för var och en att anonymt få häva ur sig vad som helst var som helst. Samtidigt står det var och en fritt att starta en egen tidning eller blogg eller vad som helst för ändamålet, så länge som de håller sig inom lagens ramar. Konstigare än så är det inte.
     Två som förklarar det här väldigt bra just nu är Värnamo Nyheters redaktionschef Lars Alkner och Medievärldens chefredaktör Anders Andén. Läs gärna också den krönika Axel Andéns skrev två veckor efter övergången till förhandsmoderering, den som inleds med orden "Vilken lättnad att ingen när som helst kan sabotera sajten med personangrepp, osakligheter och osmakligheter…".

Inga kommentarer: