7 december 2015

Enkel guide hjälper bloggaren hålla reda på reglerna kring marknadsföring

Äntligen ger nu Konsumentverket ut en guide för de regler och lagar som gäller marknadsföring i bloggar och andra sociala medier.
     Tänker man efter är det ganska självklart att samma regler gäller här som annars, men att många har utgått från att det inte är så i kombination med att ingen riktigt försökt se till att reglerna efterlevs har lett till en situation där nästan anything goes.
     Med sin guide hoppas Konsumentverket råda åtminstone lite bot på detta. Guiden går att ladda ner här (pdf).

Vad är det då som gäller? Jo, i korthet följande:
  • All marknadsföring ska märkas, alltså man måste tala om att det handlar om marknadsföring och vem som står bakom den.
  • Det är marknadsföring om man får betalt eller får ersättning på annat sätt för att skriva om vissa produkter eller tjänster, till exempel om man får en tröja för att skriva om en nätbutik eller ett par böcker som man kan låta läsarna tävla om.
  • Man måste vara särskilt uppmärksam om det handlar om marknadsföring som riktar sig till barn. Till exempel är det förbjudet att uppmana barn att köpa något
Konsumentverkets guide är inte riktigt komplett, som jag ser det. Följande faller visserligen utanför Konsumentverkets ansvarsområde, men hade kunnat få plats ändå eftersom det ändå ligger så nära ämnesmässigt:
  • För det första att den inte tar upp lotterier, och det är lite synd. Lotterier är nämligen i princip förbjudna om du inte är en juridisk person med ideellt ändamål, och dessutom måste alla lotterier ha tillstånd. I stället för lotterier kan man ha tävlingar, men då gäller att det måste finnas någon form av tävlingsmoment också.
  • Den som får ersättning i någon form för marknadsföring på sin blogg eller på till exempel Instagram ska skatta för inkomsterna
  • Dessutom gäller det att ha koll på plattformarnas egna regler för marknadsföring och/eller tävlingar. Till exempel har Facebook ganska stränga regler, och blir man påkommen kan man förlora sitt konto. 

Inga kommentarer: