16 september 2012

14 + 1 poddar om journalistik och medier

Man ska väl inte påstå att det direkt kryllar av podradio om journalistik eller om medier. Men det finns en hel del – faktiskt så pass många att min pendlarvecka inte räcker till för att lyssna på allt, eftersom jag vill försöka lyssna till lite annat också.
     Själv skiljer jag mellan två typer av poddar, och jag vet egentligen inte hur vetenskapliga mina definitioner är, men i alla fall: Dels podcasts, program som är producerade "direkt" för nedladdningslyssnarna, och dels podradio, "vanliga" radioprogram producerade för just radio men som också finns att ladda ner till valfri spelare att lyssna på i efterhand.

I avdelningen podcasts lyssnar jag gärna till: 
  • Frilansjournalisten Axel Kronholms #journopodd är en relativt nystartad; tre avsnitt har han hunnit med. Jag uppskattar samtalstonen – här är det yrkesmänniskor som pratar initierat med varandra. (iTunes)
  • Magnus Bergslunds #försnack handlar inte bara om medier, men bland samtalsgästerna hittills finns flera journalister – nu senast Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. (iTunes)
  • #mediespanarna görs av Jesper Enbom och Erik Lindenius vid Umeå universitet. Aktuella mediehändelser varvat med en god portion medievetenskap. (iTunes)
  • Brittiska #jpod, en del av Editors's blog på sajten journalism.co.uk, är en riktig guldgruva. Här finns handfasta journalisttips, intervjuer med forskare med mera. (iTunes)
  • Studenterna vid Annenberg School for Communication, University of Pennsylvania, gör – eller rättare sagt: kommer att göra – #3620. Kan bli spännande. (iTunes)
  • Sveriges Radios Journalistik 3.0 – Medieormen bjuder inte på någon regelbundenhet, men desto roligare när det väl kommer en pod. Till exempel flera intressanta seminarier från Almedalen. (iTunes)
  • .SE-podcasten om nätet. (iTunes)

I avdelningen podradio lyssnar jag gärna till:

Det finns ett program till som jag gärna rekommenderar alla journalister att lyssna på, även om det faktiskt inte handlar om vare sig journalistik eller medier. Istället handlar det om statistik, och hur lätt det är att gå vilse i siffrorna om man inte har en aning om hur statistiken fungerar. Lärorikt, underhållande, och ofta riktigt stor humor! Programledare är Financial Times-journalisten och författaren Tim Harford.

Inga kommentarer: