4 januari 2011

Ateism, fetma och anekdotisk bevisföring

En av mina favoritbloggare, som jag läser enbart för mitt höga nöjes skull, är Jen McCreight som på sin blogg BlagHag skriver om ateism, feminism, skeptisism och evolution. Bland annat. Det var Jen som skapade Boobquake – tänk, om jag ändå var åtminstone hälften så begåvad och lika modig... BlagHag är en av de bästa vetenskapsbloggarna just nu. Läs henne!

I sitt senaste inlägg refererar hon till en amerikansk konservativ "wiki", Conservapedia, som skrivit om sambandet mellan ateism och fetma. Ju mer religiös du är, desto mer hälsosamma livsstilsval gör du (och tvärt om) menar Conservapedia och hänvisar till en Gallup. 
     Men är detta sant? För det första gör sig Conservapedia skyldigt till anekdotisk bevisföring; titta, här är fyra överviktiga ateister, alltså… För det andra: Jen McCreight gör det som varje självständigt tänkande person borde göra när hon stöter på statistik och samband som verkar lite underliga; hon går till källorna. En USA-karta (med källhänvisning) som visar hur stor andel av delstaternas vuxna befolkning som är överviktig ställs mot en karta (med källhänvisning) som visar graden av religiositet, alltså hur viktig befolkningen anser att religionen är för dem. Resultatet? Tvärt om mot vad Conservapedia hävdar är de mest överviktiga delstaterna också de mest religiösa. Med undantag för Utah, mormonernas delstat. Men – märk väl – Jen McCreight är en klok människa och drar ingen slutsats av detta mer än att Conservapedia har fel. För bara för att det finns en korrelation betyder det inte att det finns ett orsakssamband. 

Jag kan inte låta bli att citera vad Conservapedia skriver om sambandet mellan lesbiska ateister och fetma (under en egen liten rubrik, för tydlighetens skull). Var i följande resonemang finns det vetenskapliga (logiska) sambandet?
The Bible declares lesbianism to be a sin (Romans 1:27) and lesbians have significantly higher rates of obesity. Since the Bible declares gluttony and lesbianisms to be sins, no doubt there are obese people and/or lesbians who reject Christianity and decide to become atheists rather than repent and become Christians.

1 kommentar:

Ulrika Hedman sa...

Tidigare kommentarer har tagits bort eftersom de inte höll sig till ämnet.