7 mars 2011

En liten seger för yttrandefriheten – men långt kvar
till en anständig kvinnosyn på Ekstra Bladet

Yttrandefriheten firar en liten – men kanske betydelsefull – seger i förra veckan. Apple har nämligen beslutat att side 9-pigen i danska Extra Bladet inte måste censureras, trots allt. Det betyder att hon numera finns att beskåda inte bara i papperstidningen och på nätet, utan också i iPad- och iPhone-upplagorna. Extra Bladet firar, så klart.

Självklart ska inte Apple bestämma innehållet i Extra Bladet. Eller i någon annan tidning heller, för den delen. Det ska tidningens ansvarige utgivare göra. Oavsett på vilken plattform innehållet publiceras.
     Något helt annat är helt otänkbart. Tänk om Comhem skulle bestämma vilka program SVT får visa för mig som bor i en fastighet med Comhem-avtal? Eller om Posten skulle besluta sig för att inte dela ut brev från vissa avsändare. Eller om Blogger skulle censurera tramsiga blogginlägg? (Vilket jag i och för sig ibland önskar att de gjorde, för det skrivs så mycket trams… Å andra sidan: Det är jag själv som väljer vad jag ska läsa. Ibland behöver jag trams. Oftast inte.)

Med detta sagt: Att jag är glad och nöjd att det är fritt fram för side 9-pigen på Apples tekniska plattformar betyder inte att jag tycker det är OK med side 9-piger. Definitivt inte.
     Men kampen mot side 9-piger och liknande fenomen ska föras i öppen diskussion och debatt, inom och utom medierna. Själv tror jag starkt på plånboken som vapen – sluta köp eländet, så ändrar de sig snart.
     Men som sagt, vad som ska publiceras i Extra Bladet bestämmer inte Apple.


Relaterade inlägg: Än är vi inte där, tack och lov (101119), Ännu ett exempel på hur yttrandefriheten begränsas (101206)

Inga kommentarer: