24 mars 2011

Tecknat på TV skapar bättre läsvanor

Inte kan det väl vara bra att låta ungarna se på tecknat? Det måste väl ändå vara bättre att umgås, spela spel, vara ute i naturen, leka med kamrater…
     Jo, det är klart att det är bra att göra allt det här andra. Men det betyder ju inte att det nödvändigtvis är fel att se på tecknat. Ett underbart exempel hittar jag i bloggen The Lisa Simpson's Book Club, som med läsarnas hjälp samlar alla fantastiska boktips tittarna får på köpet när vi ser The Simpsons.
     Lisa läser både "verklig" litteratur och titlar jag önskar faktiskt fanns i verkligheten. Men hon läser – mycket – och sämre förebilder kan man onekligen ha.

Jag kan bli ganska trött på alla som slentrianmässigt häver ur sig att det per definition är farligt för barn (eller ungdomar eller för den delen "alla andra") att titta på TV. 
     Javisst, det är inte bra att bara titta på TV. Lika lite som det är nyttigt att bara läsa böcker, eller bara spela fotboll. Vi behöver variation.
     Men ännu har ingen på ett övertygande sätt lyckats bevisa att man nödvändigtvis blir dummare av att titta på mycket TV, eller våldsam av att titta på våld på bio eller TV. Och då ska man veta att medieforskare och andra letat efter ett sådant samband sedan biofilmens födelse. Andra faktorer är nämligen så mycket mer betydelsefulla, har forskningen visat. 


Relaterade inlägg: Föräldrar, sluta ha dåligt samvete (101008)

Inga kommentarer: