29 augusti 2011

Ett modigt beslut om artikelkommentarer

Idag meddelar Expressens chefredaktör Thomas Mattsson att tidningen från och med nu börjar förhandsmoderera sina artikelkommentarer. (Läs Mattssons förklaring här.)
     Det är ett mycket modigt beslut, på många sätt. 

Hösten 2008 gjorde jag, på uppdrag av Dagspresskollegiet, en enkätundersökning till landets alla tidningsredaktioner och webbredaktioner/redaktörer, om deras syn på och användning av användarskapat innehåll. Slutsatsen var klar och tydlig: Redaktionsledningarna hoppas att olika typer av läsarmedverkan ska driva trafik till sajten och skapa en mer trogen publik – och att man därigenom lättare ska tjäna pengar också på nätet. 
     Artikelkommentarer hörde då (liksom idag) till det användarskapade "baspaketet". Bara några få tidningar lade ut modereringen på externa företag. (Du kan ladda ner arbetsrapporten här.) 

Det har hänt en hel del på de tre åren som gått sedan jag gjorde min studie. Artikelkommentarer har blivit näst intill en självklarhet. Och tidningarna tycks ha släppt alla ansatser till förhandsmoderering, och istället i stor utsträckning lita till ett angiverisystem.
     Debatten i artikelkommentarerna har urartat. På många håll, men inte på alla. 
     Och av alla vackra ord om dialog med läsarna och ökad transparens i journalistiken bidde det knappt en tumme. En journalist med "normal" arbetsbörda har helt enkelt inte tid att vare sig läsa eller kommentera kommentarer.

Det Expressen gör nu ser jag som ett försök till omstart. Det ökade trafikflöde som artikelkommentarerna säkerligen genererar stryps – åtminstone tillfälligt. Thomas Mattsson skriver i sin blogg om en rad vettiga och bra anledningar till att trots detta införa förhandsmoderering. Man måste helt enkelt höja nivån.
     Man ska komma ihåg att förhandsmoderering kostar. Dygnet runt ska det sitta personer och gå igenom allt, högt som lågt. Och när du förhandsmodererar faller kommentarerna dessutom under ansvarig utgivares ensamansvar. Det gäller att vara noga…
     Därför är det ett modigt beslut som Expressen nu fattat. Återstår att se vilken väg resten av branschen väljer att gå.


Fotnot: Branschtidningen Medievärlden och chefredaktören Axel Andén har haft flera artiklar om artikelkommentarer under de senaste veckorna. Och lördagens Medierna i P1 hade ett väldigt belysande exempel på när kommentarerna urartar. 
    

Inga kommentarer: