3 maj 2012

Apropå Pressfrihetens dag: Är det så här vi vill ha det?

Corren 120503. Klicka för större bild.
Då, när jag arbetade på en dagstidningsredaktion, fick jag med jämna mellanrum försöka förklara varför vi inte skrev mer om positiva saker i tidningen. För ingen vill ju läsa om allt elände, eller hur?
     Nu, när jag arbetar på JMG, händer det att jag talar med journaliststudenter som i uppsatstider vill undersöka varför inte tidningarna skriver mer om positiva saker i tidningen. För ingen vill ju läsa om allt elände, eller hur?
     Och alla olyckor, brott, och oordning på kommunen, och politiker som fifflar, och idrottare som dopar sig – måste vi verkligen veta allt? Borde inte medierna istället skriva om mer positiva saker i tidningen så att folk kan bli lite glada, och känna lite framtidstro och optimism. För ingen vill ju läsa om allt elände, eller hur?

Idag är det Pressfrihetens dag. Och idag ser Correns pappersetta ut så här. Det är baske mig det bästa svaret hittills på den slentrianmässiga uppmaningen till medierna att skriva mer om positiva saker i tidningen. För är det verkligen så här vi vill att det ska se ut?
     Runt om i världen dör människor för rätten att ta del av den sorts nyheter som vi kan ta del av i våra nyhetsmedier, varje dag. Glöm aldrig någonsin det.

Inga kommentarer: