3 januari 2013

Underbar ironi när årets folkbildare och förvillare utses

Det är inte så lite ironiskt att Vetenskap och Folkbildnings utmärkelse för Årets folkbildare 2012 går till P1:s Medierna, samtidigt som P3:s Nyhetsguiden utses till Årets förvillare (läs motiveringarna här).
     Medierna granskade nämligen Nyhetsguidens tämligen usla rapportering om riskerna med HPV-vaccinet. Du kan läsa mer om inslaget, och lyssna, här.

Jag har tjatat om det förut, och Medierna tjatar om det: Journalister måste lära sig statistikens grunder, och vad som menas med urval, svarsfrekvens och bortfall.
     Dessutom måste journalister lära sig vad som menas med anekdotisk bevisföring. Nyhetsguidens redaktion spekulerade i HPB-vaccinets farlighet och hänvisade till "internet" samt till en ung kvinna som hade drabbats av besvär som inte är bekräftade biverkningar. Spekulation leder inte till bevis.

Grattis till Medierna, säger jag. Till P3 Nyheter, som ersätter Nyhetsguiden, sänder jag en önskan om att redaktionen undviker att likställa beprövad vetenskap med individuell övertygelse.


Relaterade inlägg: Urvall, svarsfrekvens och bortfall – så enkelt men uppenbarligen ändå så svårt (120225), Ateism, fetma och anekdotisk bevisföring (110104)

Inga kommentarer: