3 januari 2013

Ännu mer slow-tv från NRK – vad blir först ut på SVT?

Nu har NRK gjort det igen. Över miljonen bänkade sig framför tv:n för att följa med på en tur längs Nordlandsbanen. NRK Hordaland, som producerade, bjöd inte bara på vackra turer på sträckan Trondheim–Bodö, utan lyckades dessutom visa sträckan under alla fyra årstider – och sända resan parallellt i radio. Jag är imponerad!
     Egentligen borde det inte fungera. NRK:s slow-tv är precis tvärtom mot vad alla förståsigpåare predikar. En resa sänds antingen i direktsändning, som fem dygn med Hurtigrutten (vilket lockade 2,5 miljoner tittare). Eller så filmas sträckan och visas i efterhand, utan klipp eller överhoppade mindre vackra vyer, som sju timmar på Bergensbanen (vilket lockade 1,2 miljoner tittare).
     Resan längs den 73 mil långa Nordlandsbanen tar knappa tio timmar. Programchefen Rune Møklebust säger så här till NRK om tittarsuccén:
Jag tror det er flere grunner till att folk ser på; naturen, det å kjenne seg igen, det å reise, og det lett hypnotiserende bildet av skinnene. Det i seg selv at det er diametralt motsatt av hva som vanligtvis går på tv, er også en av de viktigste grunnene.
Vad blir först ut på SVT? Dalslands kanal är givet, liksom Göta kanal. På räls har vi Inlandsbanan, och tåget mellan Kiruna och Narvik (jag har åkt malmtågslok längs den banan – det är något av det häftigaste jag gjort i resväg). Gör det bara inte till en reality-såpa, för då försvinner hela magin med slow-tv!Fotnot: Följ med längs Nordlandsbanan här: Nordlandsbanen minutt for minutt.

Relaterade inlägg: Paradoxen slow-tv lockar tittarna – idag följer vi med längs Telemarkskanalen (120826)

Inga kommentarer: