22 maj 2013

Glad nyhet: The Social Journalist
upplåst och tillgänglig för alla

Igår kväll upptäckte jag att Routledge (ett stort vetenskapligt förlag) samlat forskning kring sociala medier i en speciell Social Media Article Collection, med gratis access fram till årsskiftet. Här finns aktuell forskning om allt från hälsobloggar och sexting till presidentvalskampanjer och arabiska våren. En gratisartikel jag tror kan vara extra spännande för svenska läsare är Christian Christensens @Sweden: Curating a nation on Twitter.
     Med andra ord: Den här samlingen är en verklig guldgruva för alla som är intresserade av sociala medier på olika sätt, men som inte har tillgång till dyra vetenskapliga tidskrifter.

Väldigt roligt, och samtidigt överraskande, är att min och Monika Djerf-Pierres artikel The Social Journalist: Embracing the social media life or creating a new digital divide? finns med i den här samlingen.
     Det är bara att börja läsa! (Eller bara och bara, förresten, det är en vetenskaplig artikel skriven på engelska så den kvalar knappast in i kategorin lättsam hängmatteläsning.)
     Vår artikel bygger på siffror från Journalistundersökningen 2011, och beskriver hur, hur mycket och till vad svenska journalister använder sociala medier. Till skillnad från i stort sett alla andra liknande undersökningar bygger vår studie på ett representativt urval, vilket betyder att vi faktiskt kan uttala oss om hela journalistkåren. Den korta slutsatsen är att svenska journalister är använder sociala medier mer än de allra flesta andra, både i jobbet och privat, men att skillnaderna i kåren är stora. Fler än man kanske tror använder sociala medier mycket sparsamt.

I juni åker Monika och jag till London för att presentera vår studie vid ICA:s konferens. Typiskt nog ska vi presentera på självaste midsommaraftons morgon…
     Nåja, har vi tur ska vi nog lyckas skaka fram ett par biljetter till Shakespeare's The Globe som kompensation.Relaterat inlägg: The Social Journalist i Digital Journalism (130313)

Inga kommentarer: