3 februari 2013

Statistik extra allt

Det är så smart. Och så lätt. Så här går det till:
     Tänk dig att du är marknadsföringsansvarig på ett företag som har som affärsidé att ta hand om själva förmedlingen av hempizza. Alltså, istället för att de hungriga kunderna letar reda på den där direktreklammenyn från kvarterspizzerian, ringer och beställer och sedan betalar budet vid leverans, så går de in på din sida på nätet, väljer det de vill ha och betalar med kort, och så ser du till att den lokala pizzerian får beställningen och levererar. Smidigt, eller hur?
     Tänk dig sedan att affärerna går hyfsat bra och du förmedlar pizzor över stora delar av landet. Då kan det hända att du upptäcker att du faktiskt också har spännande statistik över landets pizzakonsumtion. När äter svenskarna mest pizza? Gillar de olika sorter i Östersund och Uddevalla? Var är pizzan dyrast? Allt sådant kan du svara på. Kul, eller hur?

Flottigt och fett – idag är pizzan helt rätt skrev Aftonbladet på nyårsdagen med vidhängande topplista över vilka sorter som säljer bäst i olika städer. En månad senare följde de upp med Här finns Sveriges billigaste pizza (med repris på bilden – är det ont om pizzabilder i arkivet, tro?).
     Den här gången nöjde sig inte redaktionen med att hänvisa till pizzaförmedlingen, utan länkade till beställningssidan i brödtexten.

Varför är det då så smart? Jo, ur pizzaförmedlingens synvinkel är det ett jättebra sätt att få den bästa reklam som finns: Redaktionellt utrymme. Textreklam, skulle man kunna kalla det med ett annat ord. Ur Aftonbladets synvinkel är det enkel och lite kul journalistik. Redaktionen får färdig statistik av bästa sort: Den berör vardagsekonomin för många (tänk på att kvällstidningarna har sina flesta läsare bland yngre män) och kan dessutom brytas ner på lokal nivå. Det enda redaktionen behöver göra är att skriva en lättsam text, hitta en klatchig rubrik och nog borde det gått att hitta lite bilder med variation.
     Varför är det så lätt? Ja, pizzaförmedlingen har ju redan statistiken. Det "svåra" var att komma på att den går att använda till marknadsföring. Och igen: Aftonbladet får i stort sett färdigt material.
   
Det är en win-win, på alla sätt. Utom för läsarna.

Den här sortens "statistik extra allt" säger ju egentligen ingenting. Så om nu Aftonbladet prompt ska köra pizzastatistik, vill jag istället se statistiken över vilka pizzerior som har kollektivavtal, vilka som bakar med ekologiska ingredienser och vilka som kör hem på biogas. Då vore det någon nytta med statistiken.
     Än värre är att det faktiskt handlar om textreklam. Som läsare vill jag kunna lita på min tidning, jag vill kunna lita på att redaktionen fattar egna självständiga beslut. Den här typen av texter undergräver det förtroendet.


Fotnot: Aftonbladet är inte ensam nyhetsredaktion om att publicera statistiken från pizzaförmedlingen. Och det är inget nytt fenomen – med hjälp av en enkel arkivsökning hittar jag exempel åtminstone fem år tillbaka.

Inga kommentarer: