23 november 2013

Och vinnarna är…

Igår kväll prisades vinnarna i Nordic Data Journalism Awards under den nordiska datajournalistikkonferensen vid Södertörns högskola.
     Jag är själv inte på plats, och av twitterflödet att döma missar jag en massa intressanta föreläsningar om datainsamlingsmetoder, analysverktyg, presentationsmöjligheter etc.

I klassen Datadriven undersökande journalistikHelsingin Sanomat Finnish lobbying.
     Motiveringen: "Imponerande metodiskt arbete inom ett fält som få journalister vågar sig på – nätverksanalys. Förmår utnyttja materialet optimalt, presentera det begripligt och samtidigt sätta fakta i ett större sammanhang. Variationen i visualiseringen ger många infallsvinklar på det breda datamaterialet. Tekniker och metoder kan återanvändas, och visar väg för digital medieproduktion. Ett praktexempel på vad en man med höga ambitioner och 'sisu' kan få till!"
     HS skriver själva om vinsten här (tror jag, min finska är inget vidare ska erkännas).

I klassen Data storytellingSunnmørspostens Rush i Ålesund
     Motiveringen: "En innovativ story där journalisterna verkligen har tagit datajournalistik ett steg längre. Lyckas engagera läsare på olika plattformar och i sociala medier, före och efter publiceringen. Visar att också en liten redaktion kan skapa originell och nyskapande datajournalistik. En fräsch fläkt bland alla bidrag. Datajournalistik behöver inte bara betyda databaser och siffror – det räcker ibland med en genialt enkel idé, med data på ett annorlunda sätt. Skjuter en pil rakt in i hjärtat!"
     Smp skriver själva om segern här.

I klassen Datadrivna applikationerAftonbladets Dödade kvinnor.  
     Motiveringen: "Viktig journalistik som också visar hur en dataapplikation kan användas i en publicering över en längre tidsperiod. Mycket ambitiös genomgång med stort genomslag i andra medier och i forskning. Visar hur mångsidig datajournalist är: den kan också beröra människoöden på ett djupt personligt plan. Utnyttjar webbformatet mycket bra, och ger en oförglömlig inblick i en del av samhället vi annars inte ser. Tyngden i materialet och de oändliga tragedierna lämnar ingen oberörd."
     Och Aftonbladet presenterar vinsten här.

Inga kommentarer: