9 oktober 2010

Mitt första knäck

För trettio år sedan, 9 oktober 1980, publicerades min första tidningsartikel. Statsminister då var Thorbjörn Fälldin – så länge sen är det.
     Jag hette Johansson i efternamn och pryade på Arbetet Västs länsredaktion i Uddevalla. Redaktören själv hade semester, men en journalistkollega från Bohusläningen som flytt till Arbetet Västs lokaler för att få lite lugn och ro tyckte att den där presskonferensen inför Frimärkets dag, den skulle jag absolut gå på.
     Så det gjorde jag. Jag var en lydig flicka på den tiden. (Mycket var annorlunda då jämfört med idag, till exempel fanns det flera postkontor i Uddevalla, och ett huvudpostkontor där det kunde hållas presskonferenser.)
     Länsredaktören dök upp på sin redaktion någon dag senare, och tog väl hand om sin prya. Såg till att texten blev publicerbar. Och ringde in* den. 
     En förhands på Frimärkets dag är knappast något man vinner journalistpriser och ära på. Men det var en bra start.


* Extemporera: Ringa in en artikel till centralredaktionen. 

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja vilken pangstart, jag hade bett Britt N. att gå och ta hand om Ulrika eftersom jag blivit försenad på min resa från Västerås. Jag kom framåt eftermiddagen, om jag minns rätt. Det var roligt att ha praktikanter, särskilt flickor och då inte så mycket för fägringen som för att de var mycket mer intresserade än pojkarna av allt möjligt, som ju en journalist måste vara. Alman K. är det stora undantaget. Pangstarten resulterade i att Ulrika redan som grundskoleelev var till stor hjälp i mitt arbete. Ja till och med vikarierade, inofficiellt, för mig. Ulrika, du var verkligen duktig som klarade av att gå ensam på jobb redan vid den unga åldern. Och resultatet blev alltid vida mycket bättre än vad som åstadkoms Ung-sidor och liknande på tidningarna i stan i dag.
Vänliga hälsningar
Ulf G.