28 mars 2011

Hur kan någon stå ut med Sky News?

Jag har varit bortrest i två veckor. Först semester, sedan jobb. Jag reste från Sverige 12 mars. Jordbävning, tsunami och problem med kärnkraften i Japan fick jag med mig, liksom flygförbudzonen över Libyen. Två nyhetshändelser som känns självklara att fortsätta följa, två nyhetshändelser som är stora också i ett internationellt perspektiv.
  
Det har inte varit helt lätt för mig att nyhetsuppdatera under de här två veckorna. Jag vill ha massor av nyheter, om massor av olika saker, och uppdaterade nyheter. Även om jag sitter på ett hotellrum i Sydafrika.
     Och är hänvisad till Sky News.
     Sky News är erbarmligt dåligt på nyheter, namnet till trots. Ett par dagar in på första veckan klarade redaktionen av att berätta om både Japan och Libyen i sina sändningar, men så snart man fick tillgång till militäralliansens egna foton från bombningar valde man bort Japan. Och inte ens den rapporteringen var särskilt uppdaterad. I slutet av vecka två klämde man in lite brittisk budget och misstänkt dubbelmord (på unga brittiska tjejer) mellan alla militära analyser. Sporten handlade bara om cricket.
     (Och om någon undrar: De trådlösa nätverk eller andra uppkopplingar jag hade tillgång till var inte realistiskt användbara…)

Igår när jag kom hem satte jag mig och bläddrade igenom SVT:s text-TV. Och SVT:s och TV4:s nyhetssändningar.  Och ägnade några minuter att ögna igenom de större svenska nyhetssidorna på nätet. Och känner mig numera uppdaterad och välunderrättad, precis så som jag vill vara.

Vi nyhetskonsumenter behöver ett smörgåsbord av nyheter; viktiga och triviala, roliga och oroande, intressanta och fullständigt ovidkommande. Vi måste ha en möjlighet att välja vad som är viktigt för oss själva i floden av nyheter och ständiga uppdateringar. På ett plan handlar om en nödvändig beståndsdel i vår demokrati – åtminstone teoretiskt sätt fattar upplysta medborgare mer kloka beslut. På ett annat plan handlar det om något så enkelt som en mänsklig rättighet.
     Vi nyhetskonsumenter behöver nyhetsredaktioner som tar sitt jobb på allvar. Tack, SVT och TV4, för att ni fortfarande gör det.

1 kommentar:

Unknown sa...

Jag tycker fullständigt tvärtom!Snabba rapportering med mängda med mycket aktuella nyheter är Sky's koncept.Jag förstår att du inte fatta detta med starkt begränsad nyhetsflöde från dina favorit nyhetskanaler