24 april 2011

Världen behöver Wikileaks, men
Wikileaks behöver inte Julian Assange

Det är länge sedan jag höll så fullständigt med Jan Guillou som idag. I en krönika i Aftonbladet, med rubriken Julian Assange – ett litet äckel utan principer, beskriver han just precis det jag själv tycker är så absurt:

• Att Assange vägrar ens låta sig förhöras av svensk polis eller åklagare. Om nu anklagelserna är så grundlösa som han påstår att de är – varför vill han inte ens försöka förklara sig? Varje kvinna (nästan) i det här landet vet att om mannen i sexbrottmål har en någorlunda trovärdig förklaring så blir han också trodd.

• Att Assange lägger såväl energi som pengar – och en gigantisk PR-apparat – på att smutskasta Sverige. Energi, pengar och PR-apparat kunde användas bättre i en kampanj för den amerikanske soldaten Bradley Manning, som är den som många menar försett Wikileaks med många av dess avslöjanden om amerikanska militära styrkors göranden och låtanden i utlandet, avslöjanden som den 23-årige Manning nu riskerar krigsrätt och livstids fängelse för.

Hur i hela friden har Assange lyckats med det här? Två veckor till (till 7 maj) bjuder SVT Play på Marie Nordstrand och Oscar Lindells dokumentär Julian Assange – världens kärleksaffär. Där ges åtminstone några av svaren; bland konspirationsteorier och världens behov av sanningens riddare.

Jag tror inte att Jan Guillous krönika i dagens Aftonbladet på något vis kommer att förändra Sverigebilden i utlandet; Guillou är trots allt tämligen betydelselös internationellt sett. Kanske hjälper krönikan till att öppna några svenska ögon för Bradley Mannings situation. Och jag hoppas att den kanske får några av de svenska konspirationsteoretikerna att fundera lite. Och fatta att det handlar inte om en feministimperialistisk sammansvärjning.

Själv hoppas jag att Wikileaks gör en omstart – utan Julian Assange. Världen behöver Wikileaks, men Wikileaks behöver inte självgoda män som Julian Assange.


Relaterade inlägg: Inte underligt att Sverigebilden i utlandet präglas av konspirationsteorier (110213), Omstart utan Assange, det kan bara bli bättre (101210), Stödet för Wikileaks växer (101208), Så mycket (eller lite) var alltså den friheten värd… (101205), Vad hände egentligen med Wikileaks? (101121)

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Ulrika!

Här kan du läsa om vad Wikileaks har gjort för Bradley Manning: http://www.wired.com/threatlevel/2011/01/manning-donations/

Om du själv vill donera pengar kan du göra det här: http://www.bradleymanning.org/