23 april 2011

Glöm inte att sätta dig och läsa idag!

Idag, 23 april, är det Världsbokdagen, instiftad av Unesco. Samtidigt uppmärksammar världen upphovsrätten.

Själv tänker jag uppmärksamma dagen med en stunds förmiddagsläsning på balkongen, i solsken och fågelsång. Äntligen läser jag Petina Gappahs novellsamling Sorgesång för Easterly där hon porträtterar sitt hemland Zimbabwe på ett enastående sätt; vackert och samtidigt med en uppriktighet som ibland skrämmer. I bloggen The World According to Gappah fortsätter hon att berätta om sitt hemland, och om sin nästa bok som handlar om Mugabe.

Den utmärkta och alltid lika inspirerande bloggen 365 saker du kan slöjda delar dagen till ära med sig av en  beskrivning på ett bokfodral av återvunna förpackningar. 365 saker du kan slöjda är – precis som syskonet 365 saker du kan sticka – exempel på att upphovsrätten inte alls behöver vara ett hinder för att dela goda idéer eller kreativ inspiration.
     Slöjdbloggen har nu hunnit till inlägg 341, och stickbloggen till 358. Jag hoppas verkligen att landets hemslöjdskonsulenter och de duktiga medlemmarna i Sveriges Stickförening förstår hur uppskattade de här bloggarna är, och låter dem fortsätta också när målet 365 inlägg är uppfyllt.
     Inte idag men snart – symaskinen passar inte på balkongen – kommer jag att sy mig ett pocketbokfodral av kaffepaket. Jag gillar att återvinna, att låta saker komma till nytta på helt nya sätt. Och jag har inget som helst behov av att skylta med vad jag läser. (För den som ändå undrar: Nästa bok till balkongläsningen är Patti Smiths Just Kids.)


Relaterade inlägg om böcker och läsning: Tecknat på TV skapar bättre läsvanor (110324), Vad är poängen med att göra sig av med biblioteken? (101213), Kulturelit, ja visst! (101125), Snickarglädje (101007).
Relaterade inlägg om påsken: Unna dig att ha långtråkigt en stund! (101103).
Relaterade inlägg om upphovsrätt: Överskottsinformation (VI): En annan syn på datoriseringen (101127).

Inga kommentarer: