17 juni 2012

Baltiska fiskgjusar fascinerar – två ungar i boet

Efter att talgoxarna i landsortstidningarnas gemensamma holk (läs mer här) dog eller försvann eller gick ett annat ovisst öde till mötes kändes det lite tomt… Jag må vara lite sär, men jag vet att jag inte är ensam att uppskatta den nya teknikens möjligheter att följa saker vi aldrig haft en möjlighet att följa förr. Som till exempel häckande fåglar.

Men jag har hittat en minst sagt värdig ersättare till talgoxarna: Ett fiskgjusepar i gränstrakterna mellan Estland och Lettland. Högst upp i ett träd (förmodligen en tall, det brukar det vara enligt litteraturen) har de byggt sig en stadig plattform. Tre ägg låg i boet när jag började titta in någon gång om dagen; idag (eller kanske inatt) har det andra av de här tre kläckts.
     De har ett fasligt sjå nu, fiskgjusarna. Den ena ruvar fortfarande, den andra flyger fram och tillbaka och hämtar småfisk. Hela tiden – verkar det som – är det någon pinne i boet som absolut måste flyttas. På avstånd hör man göken gala. Och om ni visste vad vackert fiskgjusar låter när de "pratar" med varann.
     Tekniskt sett: Strömningen fungerar utmärkt, kameran är stadigt monterad, bilden är alls inte ryckig (men väl svajig när det blåser) och bildkvaliteten mycket god. Ljudet är också bra, det enda som stör är de tåg som uppenbarligen men nedanför bild susar förbi med jämna mellanrum. Du hittar livestreamen här (och mer info om rovfågelprojektet – inklusive länkar till andra kameror – här).

Jag tackar Lotten för tipset och passar på att rekommendera hennes blogg – den läser jag för nöjes skull! Och så hoppas jag att fiskgjusarna får alla tre ungar flygga så småningom. Och nej – jag tänker inte sitta och titta på fiskgjusar hela semestern. Men lite då och då…

Skärmdump (17 juni) från livekamera i ett fiskgjusebo i gränstrakterna mellan Estland och Lettland. Två av tre ägg har kläckts, och den ena föräldern har just landat med en fiskstjärt som ska portioneras ut.

Inga kommentarer: