17 december 2013

Röda kajaker och citizen journalism – om
Darwin och journalistikens utveckling

Min första tanke är "wow!". Jag läser vidare och funderar lite på hur korkat folk kan bete sig. Sen konstaterar jag att nästa gång jag föreläser om publikorientering, citizen journalism och crowdsourcing måste jag komma ihåg att uppdatera powerpointen.
     Idag läser jag nämligen i The Guardian att John Darwin arresterats för att ha rest till Ukraina utan tillstånd
     "Vem är John Darwin?" undrar alla ni som inte hört just den föreläsningen. Jo, fallet John Darwin beskrivs i delar av journalistikforskningen som ett av de första exemplen på det som nu kallas citizen journalism (medborgarjournalistik på svenska). 

Historien i korthet: I december 2007 klev en man in på en brittisk polisstation och sa att han trodde att han var rapporterad försvunnen. Och det var han. John Darwin hade gett sig ut att paddla kajak i mars 2002 och inte kommit hem igen. Hans hustru rapporterade honom försvunnen, och ett år senare dödförklarades han. 
     Fem år senare återvände han alltså, och hävdade att han lidit av minnesförlust. 
     Medge att det är en fantastisk historia. Medierna var i och för sig lite tveksamma, och det var ju lite konstigt kanske att frun emigrerat till Panama strax innan maken återvände, men… en bra nyhet är ju ändå en bra nyhet och medierna lät sig nöja.
     Det var en ensamstående mamma med en son som hade svårt att sova om nätterna – jo, hon beskrivs faktiskt så – som spräckte historien. Hon gjorde en sökning på Google, "John + Annie + Panama", och fick träff på en bild som låg på en fastighetsmäklares sida och som var tagen 2006. 
     "Jag ringde till polisen i Cleveland," har småbarnsmamman berättat. 

Naturligtvis hade det varit bättre för historieskrivningen och journalistikforskningen om småbarnsmamman hade publicerat avslöjandet på en egen blogg, eller ringt sin lokaltidning istället. Den här historien brukar ändå berättas som ett lysande exempel på vad som kan hända när folk struntar i de vanliga nyhetskanalerna och letar upp sina egna nyheter, och som ett exempel på hur nyhetsförmedlingen demokratiserats. 
     Exemplet finns beskrivet i forskningsrapporten Red Kayaks and Hidden Gold av John Kelly, publicerad av Reuters Institute for the Study of Journalism 2009 (pdf). 
     Journalistiken har förändrats en hel del sedan dess (det låter nästan som en underdrift att säga så). Tänk bara privatgrävarna på Flashback, eller alla fantastiska crowdsourcing-projekt på landets nyhetsredaktioner. Jag tror i och för sig att folk alltid har förmått hitta eller bidra till sina egna nyheter, men idag har redaktionerna blivit så mycket bättre på att se publiken som en verklig och viktig resurs i nyhetsarbetet. Samtidigt som allt fler skapar och publicerar journalistik utanför den traditionella journalistikens plattformar. 

I The Guardian idag läser jag alltså att John Darwin arresterats igen. Han och hustrun dömdes båda till fängelse för bedrägeri, och är nu skilda. John Darwin blev villkorligt frigiven 2011. Han arresterades när han återvände från en resa till Ukraina (av alla ställen) och därmed hade brutit mot den villkorade frigivningen.

Inga kommentarer: