24 september 2015

Hot och hat och pressetik – ett samtal om yttrandefrihet på Bokmässan

Det är bokmässa i Göteborg och allting är sig likt. Förutom att i år trängs alla kulturmänniskor med den strida strömmen av flyktingar på Centralen. Samma vilsenhet i blicken, samma längtan efter en kopp rykande varmt kaffe och något litet att äta, samma trötthet efter en mer eller mindre strulig resa. Där slutar också alla likheter. Kulturmänniskorna tar sig till bokmässan och alla seminarieprogram, de flyende vet i många fall inte vart de ska ta vägen alls.

* * *

I morgon fredag medverkar jag på Bokmässan och pratar pressetik, hot och hat.
     Debattklimatet i det digitala och sociala medielandskapet upplevs av många som allt hårdare, och många så kallade alternativa medier tänjer eller struntar i de pressetiska gränserna. Vad betyder detta för journalistiken och för publiceringsbesluten? Om detta samtalar jag med Gävle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg och SvD:s chefredaktör Fredric Karén. Programpunkten ingår i entrébiljetten.
Det är tvära kast på SvD:s scen – Jonas Hassen Khemiri pratar om skrivande halvtimmen innan och efteråt kommer det att handla om meningsfulla jobb och kontorslandskap.
     JMG och Göteborgs universitet har en egen monter på mässan och seminarie- och monterprogram med yttrandefriheten som genomgående tema. JMG:s program kan du läsa mer om här.

PS: Vill du prata sociala medier i journalistiken med mig i morgon? Hör av dig så kan vi bestämma träff!

Fotnot: SvD summerar sin fredag i montern här (och här).

Inga kommentarer: