14 december 2010

Men hallå! Varför skulle signalspaning ha hjälpt?

Det behövdes inte mer än en galning i julhandeln för att få socialdemokraterna att tvärvända i frågan om signalspaning. Idag uppmanar Morgan Anderssons (S), ordförande i riksdagens justitieutskott, regeringen att lägga fram ett lagförslag för att låta Säpo "beställa" signalspaning av FRA. Detta trots sitt vallöfte att riva upp FRA-lagen om man vunnit regeringsmakten i höstens val.
     I en intervju i SvD säger Morgan Andersson att "Säpo måste få tillgång till denna information för att kunna följa de olika terroristgrupperna som man ska ha koll på", enligt bland andra DN och GP vill han "börja om på ruta ett". 


Problemet är bara att den nu aktuelle självmordsbombaren var komplett okänd för svensk polis och säkerhetspolis. Han fanns inte på deras radar. Han hade aldrig dykt upp i något som helst sammanhang som intresserar polis/säkerhetspolis. Alltså skulle den föreslagna lagändringen om att Säpo måste kunna "beställa" signalspaning av FRA i det här fallet varit verkningslös – om nu inte S och regeringspartierna tänker sig en betydligt bredare signalspaning "i förebyggande syfte". 
     Och då går ingen av oss säker. Skrivit mer än ett klagomål/medborgarförslag till kommunen? Då är du besvärlig. Prenumererat på, säg, Arbetaren? Syndikalister är inte att lita på. Osvenskt efternamn? Det vet väl alla vad utlänningar går för. Protesterat mot ljudstörningar från närliggande idrottsanläggning? Samhällsfiende!
     Och varför stanna vid FRA? Vi kan väl lika gärna ställa krav på Säpo att kontrollera allt från bilfärder (fartkameror kan användas till mycket...) till statusuppdateringar på Facebook. För säkerhets skull. Alltid fastnar någon.


Nej, tänk efter, ett par gånger till. Vinner vår demokrati och vårt öppna samhälle verkligen på utökade möjligheter till signalspaning? Jag tvivlar. 

1 kommentar:

Ulrika Hedman sa...

Tidigare kommentarer har tagits bort eftersom de inte höll sig till ämnet.