11 december 2010

Viktigast av allt är ändå Idolfinalen...

Det kan inte ha varit lätt att vara nyhetschef det senaste dygnet. Vad ska man toppa med? Fredsprisutdelningen i Oslo och Kinas mycket skarpt uttalade protester? Studentupproren i London? Klimatmötet i Mexiko som ser ut att haverera (ingen överraskning där alltså)? De senaste attackerna mot Wikileaks och friheten på nätet?

DN och Ekot väljer klimatmötet. SvD Wikileaks. Men enligt Aftonbladet och Expressen är det viktigaste som hänt gårdagskvällens Idolfinal, tätt följd av Nobelmiddagens klänningsval. Bestämmer mig för att vara glad över DN, SvD och Ekot, istället för bedrövad över kvällstidningarnas val.

Aftonbladet vinklar på efterfesten och ex-frun, följt av efterfesten och klänningskampen, och kryddar nobelmiddagen med en läsaromröstning om vackraste blåsa; Victoria sopar mattan med de andra. Expressen vinklar på efterfesten och kärlekskuppen, följt av efterfesten och klänningsvalen, kryddat med en liten stilmiss/gigantiskt övertramp (det beror på hur allvarligt man tycker att det är, eller om man jobbar på en kvällstidning eller inte): statsministern som visar magen (!).
     I ärlighetens och rättvisans namn måste jag också berätta att inte slipper ifrån Idolfinaler, efterfester och klänningsval i morgontidningarna. DN rapporterar från dansen, fokuserar på fredspriset, och bjuder på en quiz med Nobelfrågor (20 rätt av 30, inget att skryta med precis…). SvD vinklar på nye prinsen och analyserar klänningar, och försöker också förklara det smått absurda i varför så många av oss bänkar sig framför tv:n för att titta på en middag (Kristin Lundell är ganska underhållande). Ekot har en jämförelsevis sansad Nobelmiddagsrapportering, och jag får leta länge för att få veta vem som vann Idol.

Ett nyhetsdygn som detta är mumma för medieforskaren. Teorier om nyhetsvärdering, medielogik och journalistikens kommersialisering kan på ett nästan överdrivet sätt omsättas i analys av redaktionernas praktiska handling. Resultatet blir kanske det förväntade, men ändå: Är inte journalistiken bättre än så här? Vill inte mediepubliken ha lite mer, lite bättre?


Fotnot: Det jag inte hittar i de "stora" svenska nättidningarna denna lördagsförmiddag – och som jag tycker borde kunnat få mer plats – hittar jag faktiskt i GöteborgsPosten, som berättar om en av fysikpristagarna, Andre Geim, som i sitt middagstal levererade en "upprorisk pamflett mot politisk korrekthet och medievälde" (läs hela talet här).

Inga kommentarer: