28 december 2010

Svininfluensan? Äh, den hade vi ju förra året…

Förra året vid den här tiden stod svininfluensan mig upp i halsen. Inte för att jag låg sjuk. Nej, jag arbetade i ett forskningsprojekt om mediebevakningen av svininfluensan, och kodade långt fler nyhetsartiklar i ämnet än jag trodde var möjligt för den svenska journalistkåren att producera. Det var dödssmitta, vaccinering, biverkningar av vaccinet och hot mot hela samhället i en aldrig sinande ström. Och jag hade ändå tur – jag slapp läsa kvällstidningarna…
     I forskningsrapporten Pandemin som kom av sig (av medieforskarna Marina Ghersetti och Tomas A Odén, och där jag var en av tre som kodade medieutbudet) visas hur svininfluensan fullständigt dominerade medieåret 2009. Rapporteringen handlade antingen om hanteringen av smittan, till exempel hur myndigheterna förberedde vaccinationer, eller om själva sjukdomen, som hur den smittar och hur många som smittats. Överlag var rapporteringen alarmistisk och samtidigt spekulativ – kvällstidningarna och TV:s nyheter i högre grad än morgontidningarna och radio. Nära två tredjedelar av alla artiklar eller inslag hade en tydlig hotvinkel.
     Ingen har nog glömt alla förstasidor och löpsedlar med dödssmittan i fokus.

Nu är det influensasäsong igen. Smittskyddsinstitutet rapporterar om ökad influensaaktivitet i Sverige. Via brittiska BBC får jag veta att att influensasäsongen på norra halvklotet kan bli mycket värre än ifjol; svininfluensan dominerar över andra typer av säsongsinfluensa, och redan har 27 britter avlidit. DR rapporterar om svåra fall i Danmark, på NRK:s webb hittar jag rubriken Frykter dødelig influensavirus.
     I svenska medier är det tyst. Knäpptyst. Inte en endaste liten vaccinationsuppmaning har jag tagit del av (men i år har jag å andra sidan inte total koll på rapporteringen, tack och lov). Denna tystnad kan kanske uppfattas som lite underlig, inte minst med tanke på fjolårets mediehysteri. Eller är det så konstigt?

Varför är det så tyst nu? En viktig anledning tror jag är den lyckade svenska vaccinationskampanjen – den här säsongen är vi väl förberedda, och myndigheterna behöver inte mediernas hjälp att locka folk att vacciera sig. Men jag tror också att de svenska medierna helt enkelt är trötta på svininfluensan. Med en så intensiv rapportering som förra året ska det mycket mera till om svininfluensan ska lyckas slå sig in på nyheternas topplista igen. Och så har vi det här med mediernas – ska vi kalla det enkelspårighet? Upptakten inför årets influensasäsong har sammanfallit med självmordbomb i huvudstaden, ett snökaos utan dess like samt debatten kring Wikileaks. Ja, och så får vi inte glömma den lilla kungliga "skandalen" tidigare i höst. Eller det lilla Storsjöodjuret i Östersund, som med råge fyller mediekvoten för äckliga sjukdomar. Svininfluensan har helt enkelt inte fått plats.


Uppdatering onsdag 29 december: Läser säsongens första svenska svininfluensalarm, på SR:s webb: Risk för nya dödsfall i svininfluensan i Sverige. Ska vi gissa att nu hakar andra riksmedier på? Nyhetsmedier rapporterar ju gärna i flock.

Inga kommentarer: