8 december 2010

Stödet för Wikileaks växer

Äntligen har också Svenska Journalistförbundet insett att tystnad inte hjälper. I ett skarpt uttalande som publiceras idag fördömer SJF:s ordförande Agneta Lindblom Hulthén försöken att tysta Wikileaks:
Wikileaks och andra aktörer som granskar maktförhållanden och gräver fram oegentligheter är nödvändiga i ett öppet samhälle. Alla makthavare – oavsett om det är företag, individer eller stater – måste kunna tåla obekväma avslöjanden. Det är grundläggande för yttrandefriheten. Det är ytterst farliga tendenser vi ser när företag som näthandelssajten Amazon stoppar Wikileaks från att använda deras servrar sedan man kontaktats av Joe Lieberman, ordförande i amerikanska senatens utskott för inrikes säkerhet.
Man kan tycka vad man vill om Wikileaks ansikte utåt, Julian Assange. Själv tycker jag han framstår som alltmer maktfullkomlig. Och vi får inte glömma att han anklagas för våldtäkt/sexualbrott. Men vad vi tycker om Assange personligen hör faktiskt inte till saken! Eller som han själv uttrycker det i en debattartikel i The Australian: Don't shoot the messanger for revealing uncomfortable truths
Relaterade inlägg: Vad hände egentligen med Wikileaks? (101121)Så mycket (eller lite) var alltså den friheten värd... (101205)


Inga kommentarer: