2 december 2010

Vem bryr sig om vad kungen gör?

Det är förvånansvärt tyst om kungen. När Aftonbladet och Expressen sent omsider slutade att ägna sig åt författarjournalistik och istället kontrollerat fakta i boken och talat med egna källor, trodde jag – och nog många med mig – att vi äntligen skulle få en debatt om kungahus och statsskick i Sverige.
     Av den debatten har vi inte sett många spår...

Björn Wiman gör i och för sig ett försök att lyfta frågan igen i en krönika i Dagens Nyheter, Vad hade hänt om Janne Josefsson knackat på hos kungen?
     Lek med den tanken ett tag. Tänk er att han knackar på stora porten på Drottningholm, skyfflar Silvia åt sidan och sticker mikrofonen under näsan på majestätet. "Hur stor del av apanaget har du lagt på kvinnor till kaffet, kungen?" "Tycker du att du är en bra representant för Sverige, kungen?" "Tycker du det är okej att gå på svartklubb, kungen?" Och så lite klipp från statsbesök och bandklippningar, varvat med bilder på blomsteröverräckande barn på borggården i april och Säpovakter som jagar Janne Josefsson genom slottsparken i höstmörkret.

Men den stora debatten om kungahus och statsskick i Sverige låter vänta på sig. Jag begriper inte varför.

SOM-institutet har mätt svenska folkets förtroende för kungahuset sedan 1996. Det sjunker – även om de flesta fortfarande vill behålla monarkin. Just nu ligger årets enkäter i fält. I april får vi veta hur höstens avslöjanden påverkar siffrorna. Och om kungen tänker bry sig.

Inga kommentarer: