29 december 2010

Enkelspårigt i medierapporteringen

När morfar ville understryka att något var huvudlöst, urbota korkat, så sa han att det var "dummare än sista vagnen i sjutåget". Och det begriper ju var och en, att något mer korkat finns inte. Hade morfar levt idag är jag övertygad om att han hade sågat mediernas rapportering om julhelgens tågtrafik.
     Missförstå mig inte. Jag arbetspendlar med tåg, och är innerligt trött på att stå på perrongen utan vind- och nederbördsskydd eller information och vänta på tåg som kanske kommer i tid. Eller kanske inte alls. ("Mina" tåg körs numera av DSB First på uppdrag av Västtrafik, och Trafikverket sköter informationen till de väntande passagerarna.)

Men nu ska det handla om mediernas rapportering. Nyhetsrapporteringen i och kring jul har dominerats av tågkaoset. Inte väderkaoset. Inte biltrafikkaoset. Inte uppmaningar till folk att stanna hemma. Utan tågkaoset. Kaos i Aftonbladet. Arga resenärer i Expressen. Inställda avgångar i DN. Och (oväntat upplysande) i dagens SvD: Många kockar på rälsen bidrar till tågkaos. För att bara nämna några enstaka exempel från den minst sagt omfattande tågkaosrapporteringen.

Men hur kaotiskt har det varit? Ja, det har inte varit särskilt kul att försöka åka tåg i julhelgen, det håller jag med om. I Stockholm, Göteborg och Malmö har stationshusen varit fyllda med stressade, arga, hungriga, oroliga och försenade resenärer. Somliga tåg har inte gått alls. Andra har blivit stående längs spåren, bokstavligen fastfrusna.
     Men Trafikverkets statistik över tågtrafiken 23–26 december visar att bara ett av tre tåg i jultrafiken var försenat. Bara ett av tre. Trots att julhelgen är en av årets mesta reshelger och trots att vädret i år sannerligen inte var på resenärernas eller trafikbolagens sida. Två av tre tåg gick och kom i tid. (Om detta rapporterar idag Ekoredaktionen, där man också kan ladda ner Trafikverkets statistik.)

Ställ detta mot mediernas bild av det totala tåghaveriet i jul. Jovisst, det var allför mycket som inte fungerade. Men det mesta fungerade, trots allt. Utom mediernas rapportering, som varit väl enkelspårig.


Relaterade inlägg: En pendlare bland hypade ikoner, statistiker och kloka tjejer (101110)

Inga kommentarer: