6 december 2010

Ännu ett exempel på hur yttrandefriheten begränsas

De svenska dagstidningarna slåss mot vikande betalningsvilja och minskande pappersupplagor. Nu hoppas många att läsplattorna (iPad och dess systrar) ska bli räddningen. När nättidningarna utvecklades "glömde" tidningarna att ta betalt av läsarna; nu hoppas de att kunna sälja appar. Men 15 kronor för ett lösnummer av Expressen? Eller 28 för en Svenska Dagbladet? Vem i hela friden är beredd att betala det? (Lyssna till exempel på intervjun med Joakim Jardenberg i veckans Medierna. Den är tänkvärd.)


Men det här ska inte handla om hutlösa priser och ett gigantiskt feltänk. Utan om ytterligare ett exempel på vår tids nya hot mot yttrandefriheten. Den här gången är det Apple som anser sig ha rätten att neka danska Ekstra Bladet en app för iPad, med motiveringen att tidningens Side 9-piger åtminstone ska ha kläder på sig... I en intervju i Politiken säger chefredaktören Poul Madsen:
Side 9-pigen er en del af Ekstra Bladets sjæl. Hun er det lille pusterum i en barsk hverdag, den lille solstråle, som er opmuntrende for vores læsere, mellem at vi afslører fråds og vold og kriminalitet. - - - Vi kan hurtigt blive enige om, at side 9-pigen ikke er afslørende journalistik. Men det er et udtryk for, hvordan vi opfatter ytringsfrihed i Danmark, at der kan være en side 9-pige i Ekstra Bladet.
Nu vänder sig tidningen till Europadomstolen för att få rätt till lättklädda flickor också i sin iPad-app.


Om lättklädda flickor i tidningarna – vare sig de finns på sidan 3 eller på sidan 9 – tycker jag inte. Alls. Och Ekstra Bladets piger är synnerligen lättklädda. Men jag tycker om möjligt ännu sämre om Apples sätt att försöka moralisera över det innehåll som distribueras i deras tekniska plattformar. Det är censur, och censur luktar illa.




Tillägg, måndag 13 december: I den här debatten är Svenska Journalistförbundet en viktig röst. Idag har ordföranden Agneta Lindblom Hulthén en viktig debattartikel i Aftonbladet. Läs den! För att godkänna en app kräver nämligen Apple i praktiken att det publicistiska ansvaret överlåts på dem. Det är så klart inte acceptabelt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Psst, vi glömde inte ta betalt. Och det var inget misstag ,)

http://jardenberg.se/b/ipad-och-den-svenska-mediebranschens-vara-drom/

Ulrika sa...

Jag vet... På många tidningar var det ett mycket medvetet beslut att inte ta betalt för nättidningen. På andra tidningar (jag jobbade på en sådan själv) var frågan aldrig uppe till diskussion, egentligen, utan det var mer panik: "Vi måste få ut tidningen på nätet! NU!!!" Och så blev det som det blev.

Jag tycker det sker en spännande historierevision från många tidningsledarhåll idag, just det här att de så gärna vill beskriva det som ett taktiskt misstag. Och gärna ett misstag som begicks av den tidigare ledningen. Varför inte erkänna att man nog tänkte rätt då, och att ingen kunde veta vilka problem det skulle leda till idag, femton år senare? Förutsatt – förstås – att man som tidningsledning verkligen vill kunna ta betalt för sitt innehåll i andra plattformar än på papper. Och det verkar de ändå vilja.